انکودر و لوپ دتکتور
انکودر Encoder نام قطعه ای ایست که با چرخش شفت آن در خروجی به شما پالس میدهد به طور جامع تر انکودر حسگری است که به محور چرخ دنده یا موتور اتصال می یابد و میتواند میزان چرخش را اندازه گیری کند و با اندازه گیری میزان چرخش می توانید جابه جایی، سرعت، شتاب یا زاویه چرخشی را تعیین کنید یا به طور ساده تر انکودرها وسیله ای هستند که حرکت دورانی یا خطی را به سیگنال دیجیتالی ۰ یا ۱ تبدیل می کنند البته نا گفته نماند که بعضی از انکودر ها خروجی آنالوگ (۰ تا ۱۰ ولت و یا ۴ تا ۲۰میلی آمپر) دارند.
معمولا انکودرها از نوع نوری می باشند و یک فرستنده و یک گیرنده مادون قرمز در دو سمت یک جسم میکانیکی چرخنده (دیسک شیاردار) قرار می گیرند و پالسهای الکتریکی تولید می کنند. در اتوماسیون صنعتی از انکودر استفاده های بسیاری می شود و تا جایی این کاربرد در اتوماسیون مهم بوده که در صنایع بسته بندی و دستگاههای صنعتی که نیاز به اندازه گیری سرعت و موقعیت است از انکودر های مختلف استفاده می کنند.
معرفی انواع انکودرها : برای راهبند های ستونی که انواع مختلف لوپ دتکتور و انکودر استفاده می شود
- از لحاظ ساختار
_ انکودر خطی
_ انکودر چرخشی (دورانی)
- از لحاظ عملکرد
_ نوری
_ مغناطیسی
_ خازنی
- از نظر خروجی سیگنال
_ افزایشی
_ مطلق
LOOP DETECTOR :
لوپ دتکتور نام سنسوری است که از آن برای تشخیص تغییر میدان مغناطیسی استفاده می شود. لوپ دتکتور به تنهایی قابل استفاده نیست و برای بهره مندی از آن باید یک رشته سیم که به صورت حلقه قرار داده شده است را به سنسور متصل نمود. به این حلقه سیم لوپ گفته می شود. مکانیزم عملکرد این سنسور بر پایه اصول الکترومغناطیس می باشد.
لوپ دتکتور در برخی از اماکن همانند خروجی شهرک ها، به دلیل عدم نیاز به کنترل وسایل نقلیه خروجی یا به عنوان یک وسیله ایمنی جهت جلوگیری از برخورد بوم در حال پایین آمدن با وسیله نقلیه، می توان از لوپ دتکتور (Loop detector) استفاده نمود. برای مثال مکانهایی که برای ورود از آنتن برد بلند استفاده میکنند میتوانند برای خروج از این وسیله استفاده کنند تا در هزینه ها صرفه جویی شود، از این دستگاه برای تمام درب های اتوماتیک و بیشتر برای کنترل راهبند استفاده میشود.
استفاده از Loop detector بسیار ساده و کاربردی است در واقع لوپ دتکتور یک نوع رله میباشد که با تحریک شدن عمل کرده و فرمانی به راهبند و یا هر نوع درب اتوماتیک دیگری میدهد و قسمت تحریک کننده لوپ یک سیم پیچ میباشد که باید آن را به روش درست در سطح زمین کار گذاشت که این سیم پیچ فلز خودروی بالا سر خود را حس کرده و به لوپ دتکتور و در نهایت به راهبند فرمان بازشو یا در صورت استفاده ایمنی فرمان عدم بسته شدن میدهد.
لازم به ذکر است موارد بیان شده در فوق درخصوص کاربرد لوپ دتکتور برای کنترل حرکت راهبند، در مورد سایر درب های اتوماتیک مانند درب های پارکینگ بازویی و ریلی (کشویی) و بولارد (راهبند ستونی) نیز قابل اجرا می باشد.
لوپ دتکتورها را می توان زیر راه بندهای پارکینگ قرار داد تا هنگامی بهم تابیده شوند و در یک محافظ شلنگ مانند در زمین قرار گیرند و سپس به مرکز کنترل(Loop Detector) وصل شود. در آخر روی شکاف Loop باید با مواد محکم مانند آسفالت یا سیمان ، پوشانده شود که مانع له شدگی و اتصالی و قطعی سیمها ، در طول زمان استفاده گردد. که خودرو پایین دستگاه وجود دارد میله راهبند به سمت پایین حرکت نکند و به خودرو آسیب وارد نکند و انکودر ها نیز استفاده می شود
در ساختار کلیه محصولات درب اتوماتیک سعی میشود از لوپ دتکتورها استفاده شود تا در صورت وجود مانع یا محصولات اتوماتیک حرکت نکنند یا در جهت خلاف جهت باز شدن عمل کنند تا سلامت افراد و اجسام حاصل شود.